Η Μεγαρική ημισέληνος


Η αμφίκυρτος σελήνη με το άστρο του Βυζαντίου πήρε στα τουρκικά το όνομα ''φεγγάρι άστρο'' ένα τίτλο που είναι λάθος επειδή ο τίτλος φεγγάρι δηλώνει το σύνολο του (είναι φυσικό επειδή η τουρκική γλώσσα δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια). Ακόμα και εμείς όταν θέλουμε να πούμε για την σημαία αυτή λέμε ημισέληνος που δηλώνει το μισό ενώ στο σχέδιο βλέπουμε το 1/4 του φεγγαριού. 
Όταν έφτασαν οι Οθωμανοί στην περιοχή της Μικράς Ασίας που έκλεβαν ιστορία, γη, μοντέλα σκέψης, θεσμούς και πολλά άλλα πήραν ''υλικό'' για να φτιάξουν στην αρχή ένα έμβλημα που τελικά έμεινε να είναι η σημαία της Τουρκίας, κλεμμένη από ένα πανάρχαιο Ελληνικό σύμβολο. Μέχρι το 18ο αιώνα το τούρκικο εθνόσημο ήταν η απλή ημισέληνος, χωρίς άστρο. Το άστρο το πρόσθεσε ο σουλτάνος Σελίμ Γ ' (1789 - 1808) και είχε οχτώ ακτίνες, ενώ ο σουλτάνος Αβδούλ Μετζίτ (1840 - 1861) το έκανε με πέντε ακτίνες.
Η αμφίκυρτος σελήνη με το άστρο έχει βαθιά σχέση στο χρόνο με την Ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό μας. Στην αρχαία Ελλάδα η αμφίκυρτος ήταν σύμβολο θεοτήτων της νύχτας, όπως της Αρτέμιδας και Εκάτης. 
Αρχικά βλέπουμε να ήταν σε νόμισμα αποικίας των Αχαιών στην Κάτω Ιταλία τον 6 αιώνα π.Χ. Αργότερα την συναντάμε  στην Κυδωνία της Κρήτης (200 - 60 π.Χ.),στην Λευκάδα (168 π.Χ.).  Στην Μεγαρική αποικία του Βυζαντίου ήταν το έμβλημα  από το 339 π.Χ. όταν πολιορκήθηκε από τον Φίλιππο Β' της Μακεδονίας. Την νύχτα της μεγάλης επίθεσης στο Βυζάντιο, άρχιζαν να γαβγίζουν τα σκυλιά επειδή φάνηκε το φεγγάρι που πριν λίγο το έκρυβαν τα σύννεφα. Οι φύλακες αντιλήφθηκαν την επίθεση έγκαιρα από αυτό το συμβάν και για να τιμήσουν την  σελήνη που τους έσωσε είχαν την αμφίκυρτο από τότε ως έμβλημα του Βυζαντίου (η λατρεία της Αρτέμιδας στους Μεγαρείς και στους άποικους από τα Μέγαρα ήταν πάντα γνωστή).  Το 330 μ.Χ. όταν το Βυζάντιο γίνετε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, ο σταυρός υποκαθιστά όλα τα σύμβολα. Τον 11 αιώνα ο σταυρός είναι σε νόμισμα μέσα σε αμφίκυρτο και το νόμισμα είχε τον τίτλο ηλιοσελινάτο. Το ίδιο σύμβολο παρατηρούμε στην ασπίδα του Αγ. Γεωργίου σε εκκλησία της Παναγίας του Ασίνου στην Κύπρο του 1333 μ.Χ.
Οπότε όπως βλέπουμε ιστορικά η σημαία της γείτονος χώρας ανήκει στην Ελλάδα και ειδικότερα στα Μέγαρα που ήταν η Μητρόπολης του Βυζαντίου !!! 
Πηγές

: Η Ελληνική ημισέλινος Των Μουτσόπουλου και Δημητροκάλη 
          Diadrastika.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου