ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΙΚΑ



Α) ΓΑΛΟΠΙΤΑ
Η ΓΑΛΟΠΙΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ .

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: https://www.tastefull.gr/recipe/galatopita-me-fillo 

 Β) ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ

ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ . ΟΙ ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ ΗΤΑΝ (καποτε) ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ.
 ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΛΘΗ ΚΑΠΟΙΟ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΠΩΣ: ΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ, ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ , ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ , ΤΟ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ, κ.α.
ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΟ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ . ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΛΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΝΑ  ΑΝΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΝΕ .
 ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΤΣΟΥΜΠΛΕΣ ΣΤΑ ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ  ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΣΥΝΗΘΙΖΟΤΑΝ ΠΟΛΥ.

Γ) ΜΟΥΣΟΥΝΤΑ
 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ . ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ: ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΑΥΡΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΡΥΖΙ, ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ, ΑΝΙΘΟΣ, ΖΑΧΑΡΗ, ΜΠΑΧΑΡΙ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ.
 Η ΜΟΥΣΟΥΝΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΑΨΙ ΟΠΩΣ Η ΣΠΑΝΟΚΟΠΙΤΑ , ΣΕ ΓΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ (βλεπε μπουμπαρια) ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΜΟΥΣΟΥΝΤΑ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.

Δ) ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ

 ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ . ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.
 ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΥΛΙΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΖΑΧΑΡΗ.
(ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ )http://www.i-create.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=711%3Ampoumparia&Itemid=232&lang=el

Ε ) ΤΣΕΡΑΜΙΔΟΠΙΤΕΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΙΣΕΣ ΤΗΝ Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΑΦΟΥ ΤΟ ΖΥΜΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΒΑΤΟ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΗΝ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΤΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΕΡΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ ( ΤΗΝ Μ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΕΝ ΕΒΑΖΑΝ ΛΑΔΙ ΕΝΩ Η ΙΔΙΑ ΠΙΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΛΑΔΙ) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ . ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΤΣΕΡΑΜΙΔΙ (ΤΙΣ ΤΣΕΡΑΜΙΔΟΠΙΤΕΣ ΤΙΣ ΨΗΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΛΙΓΟ ). ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΤΕΣ ΤΣΕΡΑΜΙΔΟΠΙΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΒΑΤΟ ΖΥΜΑΡΙ.
ΟΙ ΤΣΕΡΑΜΙΔΟΠΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.




5 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ για το λινκ στη συνταγή. Δεν ειναι πια ενεργό για τεχνικούς λόγους. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με το ακόλουθο https://www.tastefull.gr/recipe/galatopita-me-fillo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΙΜΑΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ,ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΩ ΓΕΥΤΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ,ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΣΥΝΤΑΓΗ Η ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΕΠΙΖΟΥΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς θα μπορέσουμε να έχουμε τη συνταγή της κεραμιδοπιτας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή