Η Νίκη των Μεγάρων


Όταν επισκέφθηκα το Μουσείο Μεγάρων μου έκανε εντύπωση μια γκραβούρα του 1847 που κάτω έγραφε Νίκη των Μεγάρων. Εκείνη την στιγμή δεν πήρα πληροφορίες για το λόγο ότι υπήρχαν άλλα που μου είχαν κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. Ο λόγος που ήμουν στο Μουσείο ήταν να κάνω για αυτό ένα σχετικό θέμα για την σελίδα μου οπότε είχα πολλά περισσότερα να ρωτήσω την ευγενέστατη διευθύντριά του. Η αναζήτηση για τη Νίκη των Μεγάρων άρχισε αργότερα, πρώτα από το ίντερνετ που βρήκα τα αρχικά στοιχεία και μετά με μέιλ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η επιλογή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν ήταν τυχαία, όλα τα στοιχεία με πήγαιναν εκεί. Πρέπει να πω ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μου απάντησε μέσα σε δύο μέρες και επειδή είχαμε και τηλεφωνική επικοινωνία, άκουσα μία αρχαιολόγο που είχε όλη την καλή διάθεση να με βοηθήση στην αναζήτηση μου.


        Η ιστορία ενός αγάλματος


1868 στερεοσκοπική πλάκα 
Η Νίκη των Μεγάρων βρέθηκε το 1820 από τον προεστό της Κορίνθου Θεοχάρη Ρέντη ο οποίος έκανε ανασκαφές στα Μέγαρα και πούλαγε αγάλματα σε ξένους!!! Το σημείο που βρέθηκε ήταν στα Δυτικά της ανατολικής ακρόπολης των Μεγάρων (δηλ. στα Δ. του λόφου του Πρ. Ηλία) ο αριθμός εύρεσης για το Εθν. Αρχ. Μουσείο έχει το Νο225. Στις 8 Ιουνίου 1827 στο σπίτι του Ρέντη στη Πάρο υπογράφουν συμφωνητικό για να την αγοράσει μαζί με άλλα δύο από τα Μέγαρα ο συνταγματάρχης Karl Wilhelm von Heideck και η χήρα του Ρέντη. Μετά δύο χρόνια το 1829 ο K.W. v Heideck φεύγει για την Βαυαρία από την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1833 ως μέλος της αντιβασιλείας!!! Τα αγάλματα δεν μπορεί πια να τα πάρει επειδή στην Ελλάδα υπήρχε ο νόμος που απαγόρευε την εξαγωγή αρχαιοτήτων. Με σχετικό έγγραφο ημερομηνίας 20 Μαΐου 1829 αναγκάζεται να τα παραχωρήσει στο νεοσυσταθέν Εθν. Μουσείο, αλλά στο ίδιο έγγραφο ζητάει τα λεφτά που είχε δώσει στην χήρα Ρέντη για να τα αποκτήσει και αναφέρει ότι τα αγάλματα είναι θαμμένα στα Μέγαρα.
Η Νίκη των Μεγάρων από το 1842 που υπάρχει χαλκογραφία του Andrea Gasparini μέχρι τουλάχιστον το 1868 που είναι η στερεοσκοπική πλάκα που βλέπουμε, ήταν έξω από τον Ναό του Θησείου.
Η Νίκη των Μεγάρων φυλάσσεται στη αυλή των θαυμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.


Πηγη : Μεγαρικά Γεωργίου Δεσπίνη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου